diumenge, 22 de setembre del 2013

Raid del Garraf - Mediterrani 2013

A les 00:00h del dissabte 21 de setembre es donava la sortida del Raid del Garraf - Mediterrani a la població de Canyelles. Dani i jo hi erem presents com a parella mixte tot representant l'equip Grifone. I aquesta ha sigut la meva visió de les quasi 18 hores de competició:



6 equips èlit, equipats amb frontals, bicicletes, armilles reflectants, motxilles i mapes deixem la població de Canyelles per afrontar la primera secció de btt del raid amb 10 valises, 37km i 1300m de desnivell positiu. El mapa és a escala 1:35000, és de nit, en bici fer la lectura sempre és més complicat i no ens la juguem gaire agafant senders per no liarla massa, però tot i queixar-se el Dani va trobant totes les valises, fins i tot algunes que altres equip no aconsegueixen trobar. A mitja secció de btt trobem la prova de tir amb arc, ho fem de conya però ens diuen que anem una mica justos de temps per aconseguir arribar a l'hora de tall de després del trekking, les 6:40h. Ens mirem el mapa i decidim passar d'una valisa que val 5 punts (n'hi ha de 5 i de 10 punts) i d'una altra de 10, que està en una zona amb molt desnivell. Fent això som conscients que estem perdent uns punts que ens poden fer baixar molt en la classificació, però tal i com pinta el raid estem segurs que molts altres equips no seran capaços de fer totes les valises amb els talls de temps tant exigents que ha marcat l'organització.




Abans de les 4 som al canvi del trekking, anem segons darrera els Haglöfs. Ens entreguen mapa i comencem amb la segona secció del raid d'uns 15km amb 600m/desn i 7 valises per trobar. Tenim més de 2 hores per fer la secció, en principi de sobres, però primer una valisa que se'ns resisteix de trobar i desprès adonar-nos que ens ne'm saltat una quan ja estavem a la següent i saber que haviem passat pel costat ens obliga a augmentar el ritme i arribar al final de la secció amb 20 minuts de marge... uuufff!!!
Tornem a agafar la bici per anar direcció a la platja. Uns 20km i 450m/desn. amb 5 valises per trobar. Aquest tram passem per senders interessants i bonics... Poc a poc es va fent de dia. Apaguem frontals i arribem a la platja passades les 8 del matí per fer la secció de caiac amb 3 valises i 8 km. Pensàvem que al ser primera hora la mar estaria calmada però unes bones onades ens han fet lluitar de valent per poder clicar les valises... sort que tot lo negatiu que tens en una direcció t'ajuda a la tornada!



Aparquem caiac, rems i xalecos, també ens canviem de roba, per anar secs i de curt a fer el segon trekking del raid; 8 valises mode score on és força important l'ordre que triem per valisar. Aquí correm per vora la costa i penya-segats de Vilanova i la Geltrú i algunes urbanitzacions, al·lucinem de la mà de condons i demés material que ens trobem pel matollar per on busquem les valises, perquè anem dos que sinó força acollonida estaria jo per allà sola! En aquesta secció de 11km i 300m/dsn. anem sobre el temps previst però calla...!!! Ens tornem a deixar una valisa que haguéssim tingut que fer abans... quins "novatos"estem fets... així que toca cansar-nos més del compte i tornar a pujar a buscar valises, no ens podem permetre deixar-nos-en cap més! Així que després d'una hora i mitja per aquests paratges tant... sexuals agafem la bici i ara toca fer una 27km amb 700m/desn. amb 8 valises per tornar cap a Canyelles! I quins 27km!!! Entre la calor, el cansament, les pujades molt dretes i amb molta pedra arribem a la penúltima valisa a la torre de guaita fets caldo! Els equips anem més o menys tots bastant junts menys els haglöfs que des del principi del raid s'han desmarcat força, per tant com que ens hem saltat valises no tenim ni idea qui està per davant o per darrera! Emocionant a toooope!!!



Arribem a Canyelles i toca 2,3km de patins en pujada + 17km de trekking + prova d'escalada i tenim menys de 3 hores per fer-ho tot! impossible!!! Aquí ens haurem de tornar a saltar valises... les mínimes possibles! Sort que tots els equips estem igual! Patinem a tope amb una calor poc soportable i després comencem a perseguir valises!



En marquem 2 i anem a escalar un 5+ que Dani fa super ràpid, així que continuem buscant valises... amb 15 minuts de marge ( el tancament de secció és a les 17:30) arribem a meta per fer la última prova: orientació urbana amb preguntes! Tenim de temps fins a les 18:00! Ho fem tranquilament, estem ja molt cansats i amb ganes d'acabar. Finalment a les 17:35h arribem a meta. 
Última prova d'slackline que Dani supera però jo no afegint una bonificació de 15min. al nostre temps. Aquesta última al ser una prova que bonificava amb tant de temps i a l'estar els equips tant apretats i amb la mateixa puntuació ha sigut bastant decisiva per fer la classificació final.




Finalment segons, darrera els Haglöfs i davant dels Aventura X-Perience. 


Felicitats a l'organització per muntar aquest raid i per cuidar-nos tan bé!i agraïr als altres equips participants la companyia i el bon rollo que hem tingut en aquesta aventura.

dimecres, 18 de setembre del 2013

Excursioneta al Mont Perdut.

Portem un estiuet amb algunes curses tant de Btt, córrer o raids d'aventura... Però per no fer un blog monotemàtic us explicaré l'excursioneta d'ahir amb el Jordi Serra per si algú de vosaltres la vol repetir.



L'excursió comença al Refugi de Pineta(Podriem deixar el cotxe al Parador, però el sender de tornada ens deixa justament al refugi...segur ho agraïrem)
Agafarem el sender que surt del refu (una mica malmés per les riuades) passant per un tram d'asfalt fins al pàrquing. Un cop aquí tenim dues opcions: O anar còmodament fent una mica més de volta per la pista de Lalarri o seguir riu amunt fins creuar-nos amb el sender que puja al Balcón de Pineta. El Balcón serà la primera pujada important. 
Arribant al Balcón de Pineta
Un cop allà seguirem el sender que ens porta a Tucarroya o al Lago de Marboré. Mentre caminem en aquesta direcció anem mirant els peus de la glacera del Monte Perdido on hi han tres petites canals... Per una d'elles pujarem.
Abandonem el sender del Lago per anar a trobar una pedrera gris molt evident en forma de con(és per on puja el sender que ens deixarà als peus de la paret de la glacera) Un cop a dalt del con seguim a la nostra esquerra per la base de la paret fins trobar uns ferros i unes marques vermelles que ens indicaràn la pujada a la glacera (IIIº) 
El Jordi "esquiant" a la glacera (El Collado i el  Cilindro queda a la dreta de la imatge)

Travessem la glacera (tram curt i poc exposat) i anem al collado del Cilindro. Un cop allà passem a l'altra banda amb vistes al Circ de Goriz i Vall d'Ordesa. Tot baixant per una vira que ens passarà per sobre el lago Helado fins la pujada per la escupidera al Monte Perdido 3355m. Haurem fet una pujada d'uns 2250m/d pero a partir d'aquí ja tendeix a baixar. Des del cim podem veure el proper objectiu (Soum de Ramond)
Vira que ens Porta sobre Lago Helado. Vistes del Perdut

Cim Mt. Perdido i vistes al Soum
Baixem del Mt Perdido direcció al Soum per l'aresta fins al Coll del  Mt. Perdido i agafarem l'aresta del Soum (algun pas de IVº descompost amb pati) Si no ho veiem clar anem per la base de l'aresta fins trobar el sender de pujada al Soum de Ramond 3253m. 
Cresta del Soum
Un cop a dalt a part de veure les fabuloses vistes ens fixem amb la senzilla aproximació del 3º tresmil del dia: La Punta de las Olas 3002m. A dalt podem contemplar entre d'altres cims les tres valls principals (Pineta, Añisclo i Ordesa)
Vistes des de la Punta de las Olas
La baixada cap al Collado d'Añisclo es pot fer per una tartera bastant directa o anant a buscar el GR que ve de Goriz Que fa més volta però més còmode i pintoresc.
Baixada al collado d'Añisclo(mà dreta) per la tartera

Del Collado d'Añisclo ens queda una baixada d'uns 1300m/d sense descans fins al refugi Pineta on tenim el cotxe.
Coll Añisclo i baixada a Pineta (esquerra)

Total uns 2400m/d amb un temps d'unes 6-8h sense grans parades.
De Tremp al Refugi de Pineta hi han unes 2h15min.